Ticaret Bakanlığı, yurt dışından dönen yolcuların kişisel kullanım amaçlı getirdiği kıyafetlere 430 avroluk değer sınırının uygulanmadığını 2 Kasım 2026 Pazartesi günü açıkladı. Açıklama, son günlerde sosyal medyada yaygın biçimde tartışılan "yurt dışından alınan kıyafetler de 430 avro sınırına tabi mi?" sorusuna yanıt niteliği taşıyor.
Bakanlığın Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Bekir Kaplan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yolcu beraberinde getirilen eşyaya ilişkin muafiyet kurallarını hatırlattı. Kaplan'ın açıklamasında yer alan ifadeyle, "Kişisel kıyafetlerde 430 avro sınırı uygulanmıyor."
Kişisel kıyafetler gümrük vergisinden muaf
Kaplan'ın aktardığına göre, 2009/15481 sayılı Karar'ın 58. maddesi ve bu karara ekli 9 sayılı listenin (B) bölümü uyarınca, yolcunun kendi kullanımına yönelik giyim eşyası gümrük vergilerinden muaf tutuluyor. Bu nedenle yolcunun kendi giyeceği kıyafetler, hediyelik eşya için öngörülen 430 avroluk sınırın kapsamına girmiyor.
Bakanlık, muafiyetin temel ölçütünün eşyanın amacı olduğunu vurguluyor. Kaplan, belirleyici olan unsurun eşyanın kişisel kullanıma yönelik olması ve ticari miktar ya da nitelik taşımaması olduğunu belirtti. Başka bir deyişle, ticari miktar veya nitelik taşıyan eşya kişisel eşya muafiyeti kapsamında değerlendirilmiyor.
430 avro sınırı hangi eşyalar için geçerli?
Açıklamaya göre 430 avroluk sınır, aynı kararın 61. maddesi kapsamında, kişisel eşya muafiyetinin dışında kalan ve ticari nitelik taşımayan hediyelik eşyalar için uygulanıyor. Öne çıkan kurallar şöyle özetlenebilir:
- Yolcunun kendi kullanımına yönelik kıyafetleri için 430 avro sınırı bulunmuyor.
- Kişisel eşya kapsamı dışındaki, ticari olmayan hediyelik eşyalar için sınır 430 avro.
- 15 yaşından küçük yolcular için bu sınır 150 avro olarak uygulanıyor.
- Belirlenen değer sınırının aşılması halinde, eşyanın niteliğine ve değerine göre gümrük vergilendirmesi yapılabiliyor.
Bu ne anlama geliyor?
Yurt dışı seyahatlerinde alışveriş yapan vatandaşlar, dönüşte gümrükte hangi eşyanın vergilendirileceği konusunda çoğu zaman tereddüt yaşıyor. Hediyelik eşyalara yönelik değer sınırının kıyafetleri de kapsadığı yönündeki yorumlar, son dönemde yolcular arasında kafa karışıklığına yol açtı. Bakanlığın açıklaması, kişisel giyim eşyası ile başkasına götürülmek üzere alınan hediyelik eşya arasındaki ayrımı netleştiriyor.
Uygulamada, valizdeki kıyafetler yolcunun kendi kullanımına yönelik olduğu ve ticari miktara ulaşmadığı sürece 430 avro sınırı açısından değerlendirmeye alınmıyor. Buna karşın, kişisel eşya kapsamı dışında kalan hediyelik eşyanın toplam değeri sınırı aşıyorsa vergilendirme gündeme gelebiliyor. Çocuklarla seyahat eden aileler açısından da 15 yaş altı yolcular için daha düşük bir sınırın geçerli olduğunu bilmek önem taşıyor.
Yolcu beraberinde getirilen eşyaya ilişkin güncel kurallar, Ticaret Bakanlığı'nın gümrük mevzuatına dair resmi duyurularından ve gümrük kapılarındaki yetkililerden öğrenilebiliyor.
Kaynak: Ticaret Bakanlığı açıklaması
Bu haber yapay zekâ desteğiyle hazırlanmış ve editörlerimiz tarafından kontrol edilmiştir. Politikamız